Archiwa tagu: FB

Po ósme: programista nie nabiera się na spam

… (prawie nigdy!) ponieważ rozumie, jak i po co działają spamerzy. Miało być siedem powodów, żeby zostać programistą, ale dodaję ósmy.

Oto krótka sesja Q&A (pytań i odpowiedzi, a raczej wykrzykników i odkrzykników) dla fejsbukowych niewiniątek:*

Q: Samo się pojawiło! Ja tego nie wrzucałem / nie polubiłem / nie rozsyłałem!
A: Nie, zrobiła to za Ciebie aplikacja, którą własnoręcznie zainstalowałeś na swoim koncie.

 

Q: Nic nie instalowałem!
A: Ależ tak. Za każdym razem, kiedy po kliknięciu w „interesujący” link (z reguły o puszczalskich gimnazjalistkach – serdecznie gratuluję wyboru) musisz zatwierdzić coś w dodatkowym okienku dialogowym („Czy na pewno masz 18 lat?”), ryzykujesz, że w rzeczywistości wyrazisz zgodę na instalację złośliwej aplikacji.

 

Q: Czy to znaczy, że nie należy akceptować komunikatów o ciasteczkach w przeglądarce? Jak je odróżnić?
A: Podstawowa różnica w przypadku komunikatu o ciasteczkach jest taka, że nie uniemożliwia on odczytu treści na stronie.

 

Q: No dobra, może i kliknęłam. Kichając! Co teraz?
A: Teraz odinstaluj aplikację. Wygląda to mniej więcej tak:

  1. Przejdź do Ustawień.
  2. Wybierz Aplikacje.fb2
  3. Przejrzyj listę aplikacji i zastanów się, czy wiesz, dlaczego zainstalowałeś każdą z nich.
  4. Usuń niechciane aplikacje przy użyciu krzyżyka, widocznego po przesunięciu myszką nad logo aplikacji.fb3
  5. Możesz dodatkowo zablokować wybrane aplikacje (np. te, z których nieustannie dostajesz zaproszenia) w menu Blokowanie.fb4

 

Q: Po co spamerzy to robią?
A: Motywacji jest wiele, na przykład takie:

  1. Bezinteresowny trolling.
  2. Chęć pozyskania prywatnych danych użytkowników. Instalując aplikację udostępniasz jej twórcy nie tylko swoje dane, ale także niektóre dane swoich znajomych (szczegółowe ustawienia dotyczące udostępnianych danych znajdziesz również w sekcji Aplikacje).
  3. Bardzo źle pojęta promocja marki.

*a przy okazji ostatnie ostrzeżenie przed usunięciem ze znajomych